streda 10. augusta 2011

Leviathan

Rád by som tento článok venoval môjmu obľúbenému sub-žánru. Steampunk.

Steampunk je žáner, ktorý technicky vznikol spisovateľom Julesom G. Verneom. Jedná sa o historicky ladené príbehy z Viktoriánskeho obdobia (1837-1901). Toto obdobie je známe, ako obdobie objavov, blahobytu, gentlemanmi s vreckovými hodinkami a dámami v pôvabných korzetoch. Technológia zošívala vzdialené mestá s ihlou a koľajami, parnými loďami a telegrafickými stĺpmi.

Dôležitá veta, myšlienka a otázka v tomto smere je: "Čo by sa stalo, ak...?" 
Najčastejšie kladená otázka v steampunku znie: "Čo by sa stalo, ak by parová technológia pokročila do futuristických rozmerov?" Preto je tento štýl nazývaný aj retro-futurizmus. Za hlavné symboli sú považované vreckové hodinky, vedecké ochranné okuliare, para, mechanizmy ozubených koliesok.

Leviathan je kniha napísaná autorom Scottom Westerfeldom a ilustrovaná Keitom Thompsonom.
Kniha si berie za námet k otázke "Čo by sa stalo ak..?"  1. svetovú vojnu. No nie je to tá istá 1. svetová akú zažili naši pra-pra-prastarý rodičia. V tejto 1. svetovej vojne je Európa rozdelená na 2 tábory, čo sa týka technicko-biologického pokroku.

Darwinovci

Do tábora Darwinovcov sa radia zeme ako Veľká Británia, Francúzsko, Španielsko, Rusko, Srbsko, Alžírsko, Taliansko. Pomenovanie pochádza od vedca Charlesa Darwina. V knihe objavil taktiež tajomstvá, ktoré viedli k rozvinutiu modernej biológie, ale taktiež vlákna života (DNA). Popritom zistil spôsob ako manipulovať a zasahovať do týchto vlákien, čím dokázal krížiť a pretvárať rôzne tvory. Darwinovci sú známi obrovskými, bizarné krížiacimi sa tvormi, ako sú vodíkodýchače (obrovské lietajúce medúzy - Huxley, Leviathan - obrovská lietajúca veľryba), vodíkočuchače (dvojhlavý psi so 6-timi nohami, slúžia na zisťovanie miesta, kde uniká vodík) a ostatné zvery. Zriekli sa teda mechanickej cesty, ktorá spôsobuje hluk a znečisťuje všetko navôkol.

Industriáli


 Toto pomenovanie držia krajiny: Nemecko, Rakúsko-uhorsko, Otomanská ríša. Je ich síce podstatne menej, ale ich palebná sila sa dokáže vyrovnať počtu ostatných krajín. Industriáli sú logicky za mechanickú cestu. Ich armádne rady sa hemžia obrovskými kráčajúcimi strojmi, ktoré majú počet nôh od 2 po 8. Tieto obrovské stroje sú napodobeninami živých tvorov. Sú veľkokapacitné, ťažkopalebné a rýchle.

Dej sa začína onoho 28. júna 1914, kedy padli za obeť arcivojvoda František Ferdinant s jeho manželkou Žofiou. Tieto udalosti nasledovali k vojne a ohrozeniu života jedného chlapca.
Aleka Ferdinanta, jediného syna Františka a Žofie. Taktiež jediná šanca ako dostať Rakúsko-uhorsko do mierového stavu, ak sa dostane na trón. Z Aleka sa stáva štvanec. Vďaka svojím verným poddaným a učiteľom, újde z Rakúsko-Uhorska aby si zachránil kožu.

Popritom sa 15 ročné dievča menom Deryn učí na skúšky ku Kráľovskému letectvu. Skúša si chlapčenské oblečenie a obzerá sa v zrkadle, či vypadá dostatočne ako chlapec. Dievčatá totižto nemajú dovolené nastúpiť ku Kráľovskému letectvu Veľkej Británie. Sen Deryn od malička bol lietať. Lietať a stať sa námorníkom svojej vlasti. Niečo hrozivé skrýva avšak to sa dozviete, až v ďalšej knihe.

Čo sa týka Steampunku, ak vás dostatočne zaujal, nechal by som vám odkaz na môj obľúbený blog.
Venuje sa čisto téme steampunku.
http://steampunk-anitram.blogspot.com/