pondelok 28. mája 2012

Poznáte iste tiež komixi, alebo filmy točené podľa komixových predlôh. 

Hlavná postava, odstrkovaná, nepochopená sa vracia domov, do miesta, kde vešia svoje sny na klinec každý deň. Stále sa nevie zrovnať s tým, že je iný a chce zapadnúť. Aspoň raz si sadnúť vedľa svojich spolužiakov, pokecať o babách, včerajšom večernom filme alebo blbnúť ako s rovnými. Bohužial.Jeho deň, ktorý bol zničený trapasom, zlyhaním sa ešte zhorší, keď zistí, že sa stalo niečo jeho rodičom a oni to neprežili. 

Dúfam, že ste spoznali námet, z ktorého som čerpal príklad a mienim to tu rozvinúť. 


Smrť rodičov je dôležitým a veľmi častým faktom, ktorý postihuje hrdinu počas, alebo pred jeho superhrdinskou kariérou. Necháva to v ňom stopy (mravné, emočné) a tlačia ho oveľa viacej do superhrdinskej povinnosti. Ale je to ozaj nutné? je to nutné zabíjať rodičov, preto aby sa superhrdinovia stali niečím viac? prečo je to tak? je to zámerne daný dôvod na kostímačenie po uliciach?

V niektorých prípadoch sa nedá povedať ani o smrti rodičov, pretože nie sú o nich žiadne správy. Tento "rodičovský komplex superhrdinov", ako som si ho dovolil pomenovať, mi poslednú dobu nedá spať. Stále sa mi viacej a viacej preberajú hlavou mená tích, ktorím rodičia nedajú dobrú noc.

Zamýšľal som sa dokonca aj nad tým, či spôsob úmrtia rodiča predpovedá aj funkciu hrdinu. Strana dobra či strana zla?

Magneto, sa narodil do obdobia 2. svetovej vojny v židovskej rodine. Ako to bohužial bývalo, tieto rodiny boli eskortované do tzv. pracovných táborov. Malému Magnetovy bol objavený talent, talent ovládať kov.
Bohužial, pri snahe o vyvolaní schopností nacisti zabili jeho mamu. Tým pádom bol mladý Eric Fletcher odsúdený na večnú púť nenávisti a pomsty. Toto bolo iba semienko, mäsožravá rastlina sa postupne vyvíjala



Batman alebo aj Bruce Wayne. Kedysi malý princ v impériu svojho otca. Malý Bruce spolu so svojou mamou a ockom sa vybrali do Gothamu na operu. Keď skončila pobrali sa pešo cez temné uličky za operou. Tam ich prepadli okradli a zastrelili. Bruce to všetko videl. Ich uhrovité a mastné tváre. Otcovu odvahu podkopnutú guľkou z revolvera. Mamin krik. Od vtedy sa mladý dedič zaprisahal, že nedovolí aby sa také niečo v historii Gothamu stalo. Začal bojovať proti zločinu.